Panettone

De meeste mensen aan wie ik vertel dat ik gegrepen ben door het panettone virus, zeggen vaak direct dat ze niet van panettone houden. Dit komt mijns inziens doordat ze nog nooit een goede, traditioneel gemaakte panettone hebben gegeten. Wat ook niet zo gek is want het maken van een “echte” panettone duurt minimaal 2 dagen. En dan reken ik de voorbereiding van het maken van het belangrijkste ingrediënt, de pasta madre, nog niet eens mee. Dit duurt namelijk minimaal 2 weken.

De pasta madre is niet alleen het belangrijkste ingrediënt, maar tevens het moeilijkste om goed te maken. Ik heb toch behoorlijk wat ervaring met het bakken van brood met zuurdesem, dus ik dacht dat ik dit ook wel kon. Nou dat viel vies tegen. Mijn pasta madre was in eerste instantie niet sterk genoeg, dus de panettones werden niet luchtig maar leken eerder een stevige cake. Niet vies maar lang niet zo lekker als een echte panettone kan zijn.

Na een consult met een echte Italiaanse pasta madre kenner, kwam ik erachter dat er van alles mis kan gaan: de pasta madre kan te zoet, te zuur, te vochtig, te droog, te koud of te warm zijn. Ofwel de pasta madre is een delicaat deegje dat met heel veel zorg behandeld moet worden. Maar als ie goed “leeft”, dan levert die een fantastisch resultaat op: een mooie rijke en fluffy panettone die wel 1 tot 3 maanden houdbaar is, doordat ie zolang gefermenteerd is. Nieuwsgierig geworden? Je kunt ze vanaf nu bij me bestellen!

 

 

 

%d bloggers liken dit: