Machedoux Geitenkaas

Hanneke begon in 1988 met 21 geiten. In deze beginperiode werd er enkel harde geitenkaas gemaakt.
Twee jaar later kreeg delicatessenzaak Dikker & Thijs in Amsterdam de primeur van de Machedoux, nu het hoofdproduct van De Oude Streek.

Een uitbreiding naar 60 geiten werd teruggedraaid naar 40. Met dit aantal is er een natuurlijke kringloop; de mest van de geiten maakt de 3 hectare grond vruchtbaar genoeg om het hele jaar rond de geiten van hooi en gras te kunnen voorzien.

Hanneke Kuppens kiest echt voor deze kleinschaligheid. In 2002 werd Hanneke beloond met de oorkonde “Diervriendelijke boerin” van de Stichting Lekker Dier.

De biologische geitenhouderij annex boerderijwinkel is gelegen in het prachtige Groningse Westerkwartier, in het grensgebied van Groningen, Drenthe en Friesland.

 

Machedoux is een romig rauwmelks kaasje met een donzige witschimmel. Met haar milde smaak en subtiele zuren is Machedoux uitstekend te gebruiken in salades, sauzen en andere gerechten. Machedoux is ook ideaal als dessert.

Machère is een smeuïge witschimmelkaas in de vorm van een boomstammetje. Machère rijpt in de verpakking door; de smaak is eerst mild, verder naar de THT-datum wordt de smaak pikanter. Goed te verwerken in salades, sauzen of pasta´s. Heerlijk op brood met een tomaat, met zoet-zuur garnituur, of even onder de grill met honing en tijm..

Macendré is een romig rauwmelks kaasje gerold door houtskoolas waardoor het een zwarte tot licht-grijze donzige korst krijgt. De smaak is iets pittig en vol romig. Macendré is een uitstekende aanvulling voor een welgekozen kaasplank.

Machemat is een geitenbrie, vol romig en mild van smaak. Goed te verwerken in warme gerechten.

Machetin is een geitenkaas met een forsere smaak, geïnspireerd op de wereldberoemde Franse Crottin. Deze kaas wordt dichter bij de THT lichter, sterker en droger.

Machedoux sec; droog en iets pittig. Daardoor goed te gebruiken als dessertkaasje of om over de pasta te raspen.

Harde geitenkaas heeft een milde smaak en romige structuur. Deze goed snijdbare geitenkaas is zeer smakelijk als beleg op een boterham of voor een smeuïge tosti.

%d bloggers liken dit: